Unettomuus

Viime päivät ovat kuluneet jouluisissa ja rennoissa puuhissa esikoisen kanssa joululahjoja valmistaen ja mm. lueskellen. Otan nyt kaiken irti mahdollisuudesta ottaa rennommin vielä kun pystyy. Touhu-taapero kuopukseni tulee muutaman päivän päästä kotiin ja sitten touhua taas riittää aamusta iltaan, eikä mahdollisuuksia rentoilulle (esim. lukemiselle) juurikaan ole.

Kävin aamusella ostamassa pitkävaikutteista melatoniinia uniongelmiin ja lisäksi löysin uuden teelajin unettomuuteen, sellaisen kuin Dr. Stuart’s Valerian Plus (kuvassa alla). Olen erilaisia uniteejuomia jo kokeillutkin, mutta tuo on itselleni uusi, joten täytyyhän sitäkin testata. Muista luontaistuotteista unettomuuden hoitoon olen kokeillut mm. valeriaanaa (rohtovirmajuurta), kauranversouutetta, Unikuun sitruunamelissa-laventeli-humalauutetabletteja, Tryptomaxia ja tuota melatoniinia, sekä pitkä-, että lyhytvaikutteista. Lähes kaikissa tai uskallan omasta kokemuksesta sanoa, että kaikissa on se puoli, että jos niitä käyttää pitkäaikaisesti niiden teho hiipuu. Itselleni on käynyt niin ainakin melatoniinin ja lisäksi reseptilääke Mirtazapiinin suhteen (pieni annos unettomuuteen, isompina annoksina masennuksen hoitoon). Noita rohdoksia taas ei kannata käyttää pitkäaikaisesti niiden maksaa vaurioittavien ominaisuuksien vuoksi, ainakaan valeriaanaa ja tämä siis nimenomaan pitkäaikaisessa käytössä. Näistä mainitsemistani luontaistuotteista koen saaneeni lievään unettomuuteen apua kaikista muista paitsi Tryptomaxista, se jostain syystä itsellä pikemminkin piristi. Reilun vuoden pärjäsinkin ihan näitä eri luontaistuotteita käyttäen välillä yhdessä tai erikseen. Vakavampaan unettomuuteen ei valitettavasti nämä ainakaan itselläni auta. Itsellä unettomuus saattaa alkaa esim. stressistä, huolista ja alakulosta ja sitten jos tämä pitkittyy, se muuttuu toiminnalliseksi unettomuudeksi. Lisäksi tähän on vaikuttanut paljon lapset ja vauva- ja pikkulapsiajan yöherätykset. Lähes jokainen äiti varmasti tietää, kun lapsi herättää ja lopulta alkaa murehtia, ettei kuitenkaan ehdi nukahtaa ennen seuraavaa herätystä ja kierre on valmis.

Huomasin myös tässä hiljalleen pahenevasta unettomuudesta kärsiessäni, että yksi syy jatkuvaan yölliseen heräilyyn voisi olla sängyssäni. Sänkyni on vasta hieman päälle vuoden vanha ja hyvää Familonlaatua, jonka ihan kaupassa testasin ja hyväksi totesin. Nyt kuitenkin olen huomannut, että selkäni on usein yön jäljiltä hiukan kipeä, juuri sen verran vähän, että on kestänyt aikaa yhdistää selkäkipu sänkyyn ja mahdolliset yölliset heräilyt tähän. Ei kai ihme jos heräilee kun pitää vähän väliä muuttaa asentoa kipeytyvän selän takia. Tähän sain sitten apuun vanhemmiltani muuton jäljiltä tyhjänpanttina lojuvan, suht uuden ja hyvälaatuisen, lämmöstä muotoutuvan sijauspatjan, jota ei pahemmin muut kuin minä ole aiemmin käyttäneet. Ja ah autuutta, patja on tosiaan vaikuttanut unenlaatuun parantavasti. Parastahan se olisi jos nukkuisi ilman mitään lääke- tai luontaisvalmistetta, mutta itseni kaltaista auttaa jo se, että kaapista löytyy jotain jos unettomuus taas pitkittyy. Ja vaikutus se on placebovaikutuskin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.